martedì 10 aprile 2007

Η Πούλια, η Ακρόiολη, ο Οδυσσέας και το Χελιδόνι (Γιάννα Πατακίδου)

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Πούλια, η Ακρόπολη, ο Οδυσσέας και το Χελιδόνι» σε σκηνοθεσία και παραγωγή της Νικολέττας Γουλή, προβλήθηκε στις 2/12/2006, στα πλαίσια της «6ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου» η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη από 28 Νοεμβρίου ως 3 Δεκεμβρίου 2006.
Το ντοκιμαντέρ αναφέρθηκε στην ζωή των ελληνοφώνων κατοίκων της περιοχής του Σαλέντο και συγκεκριμένα στην Καλημέρα. Όσοι μίλησαν από τα χωριά, ήταν σε γκρίκο και υπήρχαν υπότιτλοι στα ελληνικά.
Αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής, στο γκρίκο, ακούστηκαν επίσης πολλά από τα γνωστά τραγούδια της περιοχής.
Στο ντοκιμαντέρ προβλήθηκαν επίσης ζωγραφιές μικρών μαθητών του SCUOLA MATERNA ARADEO με θέμα «Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ».
Μεταξύ άλλων εμφανίστηκαν: Maria και Antonio Ancora από το Melpigniano, Rocco Aprile από την Kalimera, Giorgio Fillieri, Isabella Bernandini καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Lecce.
Ο κόσμος που παρακολουθούσε στην αίθουσα ανταποκρίθηκε στο τέλος του ντοκιμαντέρ με ένα ζεστό χειροκρότημα.
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «ΑΓΩΝ» σε συνεργασία με το περιοδικό «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ» οργανώνουν κάθε 2 χρόνια αυτή την συνάντηση και φέτος εγκαινίασαν την συνεργασία τους με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Φέτος προβλήθηκαν 44 συνολικά αρχαιολογικές ταινίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από αυτές οι 27 στο διαγωνιστικό τμήμα και οι υπόλοιπες 17 στο πληροφοριακό τμήμα.
Οι προβολές έγιναν στην αίθουσα «ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΑΣ» του κινηματογράφου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» όπου λίγες μέρες νωρίτερα (17-26/11/2006) πραγματοποιήθηκε το 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με μεγάλη επιτυχία.
Επιλεγμένες ταινίες της «6ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας» προβλήθηκαν και στην Αθήνα με την ευγενική υποστήριξη του Goethe-Institut Athen στις 24 & 25/2/2007 όπου κι εκεί το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν μεγάλο.

Διαβάστε περισσότερα :
http://www.sitemaker.gr/agwn/page_GREEK_11.htm
http://www.sitemaker.gr/agwn/page_GREEK_11_1.htm
http://www.sitemaker.gr/agwn/assets/katalogos2006.pdf

Nessun commento: